tisdag 12 oktober 2010

Åh tänk om du hade gått en annan väg eller inte vart så korkad och gått ute själv.

Vi satt igårkväll framför teven och såg på röda prickar på en karta över Örebro. HÄR HAR KVINNOR BLIVIT VÅLDTAGNA betydde prickarna. Och kvinnor i teven berättade att de var rädda och män att det var hemskt att kvinnor kunde behandlas så. Och polisen sa att kvinnor inte skulle vara ute ensamma på kvällen.

Också Moses sa något om respekt och att han hade skjutsat hem sin syster från krogen många gånger. Så att hon inte skulle gå hem själv. Och jag tänker att jag har en himla fin kille, en sån som lägger armen om en när man sover. Men sen blir jag lite sur, på mig och på honom för han lyckas ju plocka poäng på den där våldtäkten. Hela fenomenet våldtäkt bygger på precis det.

Alla män tjänar på våldtäkt och alla kvinnor förlorar. För männen kan sitta där i tevesoffan och visa att de är goda män som minsann inte låter sina kvinnor gå ensamma hem. Och dom kan säga till sina fruar och flickvänner och systrar och döttrar och de gärna kommer och hämtar sent på kvällen. Och dom kan be sina fruar och flickvänner och systrar och döttrar vara försiktiga. Och då får fruarna och flickvännerna och systrarna och döttrarna veta att de är dom som är offren, att dom är sårbara och bör vara rädda. Tänka sig för. Vara försiktiga. Inte gå ensamma i mörkret utan se till att ha någon som är snäll och god och gärna hämtar på kvällen. Dom är sårbara och ska vara tacksamma för att de sitter tryggt i sina tevesoffor med sina trygga män. Som om fruarna och flickvännerna och systrarna och döttrarna inte hade förstått det redan. Som om dom inte redan visste. Som om prickarna på Örebros karta inte var stora och röda. Som om de inte redan hört tusen miljoner gånger "gå inte ensam i parken det hemskaste hemska kan hända dig".

Nej, igår var vi tvungna att påminnas igen om att vi ska vara rädda. Att det finns ett hot mot oss. Att vi ska vara försiktiga.

Min lillebrors kompis blev nedslagen på väg hem från krogen. Och min kompis lillebror. Och en massa andra unga män. För det är de som löper störst risk att bli utsatt för något om kvällen i mörkret. Men inte är det någon som uppmanar dem att inte gå hem ensamma. Att vara försiktiga. Underbaraclara skriver underbart om just detta.

3 kommentarer:

Miss Muffin sa...

Ja herre gud. Jag skrev min c-uppsats i sociologi om kvinnors uppelvelser av rädsla i det offentliga rummet. Alla vi intervjuade hade en mängd strategier för att hantera rädsla och oro. Alla de där begränsningarna är vansinniga. Herre gud. Vi har ju inte gjort nåt fel. Vi får gå vart och hur vi vill. Och du har så rätt i din text. Och det är så jävla hemskt.

arg örebroare sa...

googlade på "alla män tjänar på våldtäkt" och fick ett enda resultat, din blogg. Tack för att jag slapp läsa "inga resultat hittades..". Hur som helst, det verkar som vi måste sprida budskapet ;)

Lisa sa...

Alltså, Stina Jeffners, "liksom våldtäkt typ" är läsning att rekommendera. Bara tips. Och tack.