torsdag 15 april 2010

Det skulle ju vara oblekta tygkassar och glada hönor.

Jag hatar lågenergilampor. Jag hatar dem. Mina föräldrar har huset fullt med lågenergilampor och jag hatar dem. Lamporna alltså, inte mina föräldrar. Man går omkring i deras hus och allt ser så platt och kallt ut. Jag tror att jag behöver nya glasögon. Och så hörde jag om den där lagen, i höstas alltså, att det skulle bli förbjudet med vanliga glödlampor. Och jag sörjade. Och jag tänkte på det vackra ljuset i mina vackra lampor i min vackra lägenhet.

Jag försökte tro på de som klagade över kvicksilvret i lamporna. Jag tänkte på värmen som de avger. Det har de kanske inte räknat med, de som säger att lågenergilampor är så bra. De har nog inte tänkt på just det.

UnderbaraClara skriver ett inlägg om skepticism gentemot lågenergilampor. Jag tycker att hon tänker lite som jag försöker tro. Vi kanske är lite i samma båt. Vi vill vara miljövänliga. Vi vill ha mysbelysning hemma. Lågenergilampor är fult och tråkigt. Det känns plastigt och konstgjort. Onaturligt. Så skulle det ju inte vara. Så skulle det ju inte kännas att vara snäll mot naturen. Vi var ju lovade knotiga gurkor, ekologisk mjölk och oblekta tygkassar. Cykelsemester och Saltåkvarn. Secondhand. Och så kommer de här jäkla lamporna.

Jag gillar när Clara sticker ut hakan och kommer med åsikter. Det är sällan jag håller med. Jag önskar att hon var bättre på källkritik. Det som är tråkigt med just det här inlägget är bara alla andra som läser det och får vatten på sin kvarn. Massvis med kommentarer tackar och hyllar Clara. Mest unga tjejer som kan fortsätta älska sina glödlampor. Som med gott samvete kan rata lågenergilamporna. För dom har ju läst på internet, på UnderbaraClara och hon har ju fått ekologipris. Hon bor ju på landet och har allt det där gammeldagsa och naturliga som ju bara måste vara miljösnällt. Men det är inte så det fungerar. Det är inte bara dyrt och jobbigt att vara miljövänlig, det är fult också.

7 kommentarer:

Malin sa...

Bra skrivet! Kunde inte ha uttryckt mig bättre själv. Det är synd att så många av Claras läsare bara "köper" det hon skriver utan att bilda sig en egen uppfattning.

Lisa sa...

Tack Malin,
Jag tycker som sagt att det är ett problem att hon är dålig på källkritik samtidigt som hon har många unga läsare (varav många också verkar dåliga på källkritik.)Alltså, det är roligt att hon har många läsare för det är en fin blogg men ja alltså källkritik!

Anna Eleonor sa...

Hej hej! Jag måste säga att jag har inte tänkt på att färger ser annorlunda ut. Men jag kanske är skadad som haft samma lågenergilampa i "mitt" rum sedan gymnasiet, mer än 10 år.(Olika rum, men samma lampa) De nya lär visst inte hålla så länge, det har väl typ Råd och rön testat eller? Det är dåligt. Jag har inte koll på om alla lågenergilampor innehåller kvicksilver eller vilka som gör det. Typ i alla armaturer vi har funkar dessa lågenergi men i en enda funkar det inte. O badrum är det inte så optimalt. Då får man väl ta någon annan sorts lampa där då.

Hade på något sätt känts mer effektfullt om EU beslutat om något större som minskat stora industriers energiförbrukning. Och dylikt.

Håkan sa...

Så många lågenergilampor har vi väl inte.... Vi har ju lysrör också../ Din energisnåle pappa

Lisa sa...

Anna Eleonor, jag har en del halogenlampor och tycker att det funkar utmärkt bla i badrummet.

Förresten tycker jag att lagen är alldeles utmärkt. Det är ju en egentligen jättelätt sak som sparar ordentligt med pengar och energi. Det är idiotiskt att vi köper allt annat energinsålt men är så sega med lamporna. Jag tror att lagen är precis det som behövdes. Uppenbarligen köpte inte folk tillräckligt mycket lågenergilampor innan. Uppenbarligen var lamptillverkarna inte tillräckligt angelägna att sälja lågenergilampor. Hade de varit det hade de övertygat oss långt tidigare. Jag antar att det är mer lönsamt för dem att sälja vanliga lampor - större omsättning på dem kanske.
Jag tror att den här lagen kommer att snabba på utvecklingen av alternativa ljuskällor oerhört, snart slipper vi det platta ljuset och kvicksilvret. Utan lagen hade det fortsatt gå i snigelfart.
Sen utesluter ju inte den här lagen andra lagar som riktar sig mot industrin.

Anna Eleonor sa...

Det var intressant att få svar. Ska kolla upp såna där halogenlampor åt oss.

Cecilia sa...

Det du skriver om att "massvis med kommentarer tackar och hyllar Clara. Mest unga tjejer som kan fortsätta älska sina glödlampor" gör mig lite irriterad. Jag håller verkligen med dig om att det är viktigt att vara källkritisk, men kan det inte också vara så att de här "unga tjejerna som kan fortsätta älska sina glödlampor" faktiskt har egna åsikter som samstämmer med Claras? Jag är en av de som höll med Clara efter hennes inlägg, och jag tyckte att det var bra att hon tog upp detta. Och det tycker jag fortfarande. För om det finns något slags tvivel om att det vi blir inpräntade, om att lågenergilampor ska vara så mycket bättre, inte stämmer, då vill jag veta det! Och bilda mig en egen uppfattning efter det. Min lägenhet är fylld av lågenergilampor, men jag kan inte säga att jag gillar det fullt ut, för jag är inte helt och hållet säker på att det faktiskt är bättre nu än det var innan. Om jag bara vore säker på att lågenergilampor verkligen var det bästa alternativet skulle det inte finnas något tvivel för mig, men jag har hört samma saker som Clara tagit upp i sin blogg - och därför tycker jag att det är bra och intressant att andra också tar upp ämnet. Jag tror definitivt inte att det handlar om någon "bortskämdhet" eller spruckna illusioner om att det "gröna livet" skulle vara vackrare än såhär - jag tror det handlar om att man vill veta vad som egentligen är sant eller inte.
/Cecilia