måndag 18 januari 2010

Den normativa kroppen går på gym.


Den rabiata mångfaldsvetaren som byggt bo i mitt sinne konstaterade att det hänger vita, unga, smala, nästan-nakna män i taket på Studenthälsans nya träningsfacilitet "Blåsenhus". Mångfaldsvetaren undrar om andra, inte fullt så unga, vita, smala och manliga människor också är välkomna att träna där?
Plastmännen är iklädda hudfärgade (deras hudfärg alltså) kallingar och vita knästrumpor. På huvudet har de någon sorts plastbubbla. Men naturligtvis syns deras ansikten, vi vill ju inte att de ska bli objektifierade.

Sen ska jag väl säga att männen inte har några synliga funktionsnedsättningar heller. Men å andra sidan ser de rätt stelopererade ut. Och så hänger de ju faktiskt i ett tak.

2 kommentarer:

sus sa...

Ja hjälp! Jag gick förbi där idag (dom har stationerat ut några föreläsningar på uppsala arkivcentrum för oss språknördar, himla mysigt!) och jag blev ganska så jätterädd. Vilka läskiga :S

Lisa sa...

Det är himla märkligt.

Och jag tänker att å ena sidan så skulle det absolut inte vara okej om det var någon annan typ av människor som hängde där i taket. Tänk om det var gravt överviktiga plast människor tillexempel, det skulle ju se ut som ett hån mot de med övervikt. Eller nakna kvinnor, det skulle ju verka så enormt sexistiskt.

Men ändå är det himla märkligt och ganska läskigt.