tisdag 26 januari 2010

En fransk lektion i förtryck frihet.


Tydligen kan man öka en kvinnas rättigheter genom att bestämma hur hon ska klä sig.

Jag har skrivit om det förut men jag upphör aldrig att förvånas över logiken. Genom att förbjuda kvinnor en viss klädsel ökar man deras rättigheter. Alltså. Nu får kvinnor klä sig hur de vill. Och om man tar bort den rättigheten, då ökar hennes rättigheter.

Vi tar det igen.

En rättighet minus en rättighet är likamed fler rättigheter!
Ett matematiskt under.

Nu är det inte så att jag inte fattar att de där heltäckande slöjorna hänger samman med kvinnoförtryck. Jag fattar det. Jag fattar att det är en del av ett system som ser kvinnan som mindre värd än mannen, som ser kvinnan som mannens ägodel, eller som det brukar heta, "som mannens heder". Jag förstår att många av kvinnorna i burka och niqab är förtryckta av ett patriarkat som bestämmer hur de får klä sig.
Jo, jag vet.

Jag förstår bara inte hur det förtrycket minskar genom att ett annat patriarkat bestämmer att de ska ha andra kläder.

Jag ser liksom ingen skillnad.

4 kommentarer:

Annapanna sa...

Ibland tycker jag att du summerar saker så himla fint, Lisa.

Aidaho sa...

jag håller med föregående talare. Nu är som väldigt genomtänkta därnere i universitetsstaden. Hoppas du hittar ut ur bloggtorkan, för din blogg är ett glädjeämne!

Hagemor sa...

jeg er litt enig med deg og litt uenig:) problemet med å forby Burkaen kan jo føre til enda mer undertrykkelse, siden mange ikke får gå ut i det hele tatt...samtidig liker vi ikke at menn går med finlandshette...ja, littt enkelt sagt, jeg ser den:)) vanskelig tema:)) ha en flott uke:))

Lisa sa...

Hej Hagemor! Tack för din åsikt. Jag förstår att det inte är en helt lätt fråga och att det finns många infallsvinklar. Fint att du ville dela med dig.
Jag förstod ju inte vad "finlandshette" var och var tvungen att googla det - "rånarluva" heter det på svenska och det visar väl på problemet med den... Kvinnor i burka har inte för vana att sikta på människor med pistol och begära dagskassan. Blir detta ett utbrett problem kan jag gå med på att diskutera frågan från den vinkeln.
För övrigt tycker jag inte att det är rätt att förbjuda rånarluva heller, även om jag naturligtvis inte GILLAR om/när människor går omkring med dem på stan. Bara för att jag ogillar något betyder dock inte det att det bör förbjudas i lag.
Det faktum att jag tycker att något är otrevligt är inte anledning nog att stifta en lag mot det.