torsdag 7 januari 2010

Postfeminism?

Det har vandrat omkring en sak på Facebook. Något sorts hemligt mejl. En kvinnlig kod. Ett systerskap. Något internt, tjejer emellan. I statusraden skriver de invigda en färg, den färgen de har på BH:n.

Precis.

För det är ju det tjejer pratar om. Det är ju det som är vår hemlighet, vårt band till varandra. Underkläderna. Så känner vi samhörighet. Ni ska inte tro att vi kommer innanför skinnet på varandra, eller ens oss själva. Inte in i hjärtat eller själen eller hjärnan. Nej vi kommer till underkläderna. De som sitter väldigt nära det som egentligen spelar roll. Tuttarna förståss.

För när kvinnor ska umgås handlar det allt för ofta om heterosocialitet. Till skillnad från homosocialitet som män sysslar med mest hela tiden.

Jag har en vän som kör med det hela tiden. När vi umgås med killar spelar hon hela tiden på vår sexualitet. Eller på vår föreställda kvinnlighet och heterosexualitet. Hon drar små, suggestiva skämt som ska få oss att verkar sexiga och så där mystiskt kvinnliga. Anspelar naivt på sex. Och så fnittrar hon och tycker att jag ska fnittra med. Så att vi tillsammans kan bli de där stereotypa väninnorna som hjälper varandra att flörta.

Det är så det är, det här på Facebook. Det handlar inte om att öka samhörigheten kvinnor emellan, eller stärka kvinnor som grupp eller något annat på något vis konstruktivt. Det handlar om kvinnor som tar hjälp av varandra för att bekräftas av män. För att få sitt värde bevisat. För den dagen ingen bryr sig om vilken färg du har på BH:n, då kan du lika gärna hänga dig i den.

Gabbis tror att det hela är påhittat av en pervers gubbe. Tyvärr tror jag hon har fel. Sån tur har vi inte. Tyvärr finns det alldeles för många kvinnor som lägger alldeles för mycket tid på att tänka ut hur de ska kunna få bekräftelse från det motsatta könet. Och någon av dem kom på den här idén. Grattis.

Själv har jag randiga strumpor. I blått och turkost.

10 kommentarer:

StinaLottaLarsson sa...

Mina är vita, har något konstigt märke på sig och under foten står det KFUK-KFUMs STUDIEFÖRBUND.

Lisa sa...

Tusen pussar till dig och dina sockar!

Isak sa...

Väldigt intressant, det handlar i grund och botten om ett kedjemail som någon fjortis har kommit på.

Lisa sa...

Jag vidarebefodrar kommentarer angående detta som dykt upp på min facebook(där jag ofta länkar till blogginläggen).

M.R: Tack Lisa så jag har funderat på detta, trodde jag hade missat något oerhört viktigt och livsavgörande! Men phu så lättad jag blev av att veta att det inte var något annat än detta =)

Gabbis: " Post-feminism: keep your bra and burn your brain..."
:D:D:D

Anonym sa...

Kan inte annat än hålla med! jag nästan hör hur de fnittar bakom skärmarna och småler finurligt när de tänker "nu har vi allt lurat killarna!"

Orka. orka!

Karro sa...

jag körde på och berättade vad för färg jag hade på BH:n, orkar inte alltid analysera allting och tog det mest bara för en rolig grej den här gången. Men det är kloka ord Lisa, tål att tänkas på!

Aidaho sa...

klokt! Vad man hittar på för att fylla ut den där statusraden..suck.

känner någon som även sagt: Styr upp dig och håll dig uppstyrd.

det vore nåt att fundera på kanske när man får sådana där uppmaningar.

Jojeanontottote sa...

Sannerligen! Heterosocialitet och dessutom VM i smaklöshet

art by Lisa Lans sa...

haha, så rätt!

Lisa sa...

Vilken respons jag fick på det här! Kul att någon läser när jag för en gångs skull har något vettigt att säga. Tack för era fina kommentarer!