torsdag 9 april 2009

Läsa lite


10 favoriter från min pocketsamling. Läsa lite i påsk kanske?

”Brideshead Revisited ”av Evelyn Waugh. Ni har sett serien, kanske filmen. Boken är bra också. Nostalgisk

”I skuggan av ett brott” av Helena Henschen.  ”De Sydowska morden”. Mord, skandal , baserat på en verklig händelse. Häradshövdingen Hjalmar von Sydow blir ihjälslagen i sin Stockholmsvåning, sonen Fredric misstänks genast.

”Kvinnor på ett tåg” av Anita Nair. Sex indiska kvinnor möts på ett tåg och funderar över sina liv. Kärlek, levnadsöden och Indien.

”Glasfåglarna” av Elsie Johansson. Nu var det evigheter sedan jag läste boken men jag minns att jag inte kunde lägga ifrån mig den. Sverige, 30-tal, utanförskap och drömmar.

”Berättelsen om Pi”  av Yann Martel. Den indiske pojken Pi finner sig plötsligt på en livbåt tillsammans med en gigantiskbengalisk tiger. En helt otrolig bok! Filosofisk om livet och religion, spännande och märklig.

”On Beauty” av Sadie Smith. Vilka människor man får träffa här! Roligt och underbart. Du måste faktiskt läsa den här.

”Hon hette Agnes” av Elisabeth Lindfors. Jag har hört att den här boken inte är så bra. Jag tyckte den var fin och kände verkligen med alla karaktärerna. Den börjar 1941 i obygden och slutar i Stockholm i nutiden. Ett stycke nutidshistoria. Om Agnes som inte är riktigt som alla andra.

”Never let me go” av Kazuo Ishiguro. “Nej. Så kan det inte vara. Nej, det är inte sant!” Tänker jag när jag läser boken. På baksidan står det:  ”Gripande och uppfodrande, och så stillsamt och återhållet berättat att man helt tappar andan när avgrunden plötsligt öppnar sig”. Precis så är det.

”Kalla det vad fan du vill” av Marjaneh Bakhtiari. Herre Gud, vad jag skrattade när jag läste den här boken. Så glad jag blev. Och lite ledsen. Om en iransk familj som utvandrar till Sverige. Eller nej förresten, de invandrar, och det visar sig vara en helt annan sak.

”Franny and Zoey” av J.D Salinger. Också en bok som jag läste för längesedan. Den har fastnat i mitt huvud, olik många andra böcker. 

3 kommentarer:

Markattan sa...

Som tack för att du förgyller mina stunder vid datorn får du hämta ett litet påskägg hos mig.

Markattan

Anonym sa...

gillar du i skuggan av ett brott tycker jag verkligen du ska läsa hon älskade av samma författare, helena henschen. Pocket inom en snar framtid!

Jag gillar din boksmak!

/Ida

Lisa sa...

Ida! Har kollat in den redan, jag väntar på pocketen!